5. februar 2019

Smerte”fri” fødsel

Smertefri FødselEn af de ting som jeg synes var en kæmpe udfording da vi ventede os, var fødsels-forberedelse.

Ingen steder synes jeg det var til at hente information om, præcis hvilke informationer man fik igennem jordmoder eller familieiværksætterne som vi også havde tilmeldt os. Og nu hvor jeg er skruet således sammen, at jeg IKKE lader noget være op til tilfældighederne, måtte jeg igang med at finde min information andre steder.

Derfor startede min søgen på at være så godt forberedt som muligt på det eventuelle smerte-helvede jeg snart havde i vente. Jeg ledte på nettet efter svar på, hvor forberedt man behøvede at være, hvilke teknikker som var gode at bruge, men udover den åbenlyse “træk vejret” var der intet at hente. Når jeg snakkede med folk om mine bekymringer, lød svaret for det meste at jeg bare “skulle tage det som det kom!”. Tydeligvis anede disse individer ikke råd om mit voldsomme behov for kontrol, hvorfor deres råd var ubrugelige for mig. Stod det til mig gennemøvede jeg hele fødslen inden (hvis jeg kunne). Kontrolfreak, I know!

Smertefri fødsel blev anbefalet til mig af en veninde. Nu ikke fordi hun selv havde født, men nærmest alle hendes gravide veninder havde læst denne bog. Selvfølgelig købte jeg bogen i en fart og på to dage var den læst fra ende til anden.

Smertefri fødsel er bygget op omkring en plan. En plan for en fødsel. Ja det lyder nok mærkeligt, men den ligger faktisk op til at du skal øve dig på at føde. Du får en tidshorisont og nogle lette øvelser som du skal øve hverdag. Jeg følte mig total åndssvag når jeg skulle øve disse øvelser, øvelser som blandt andet omfattede noget noget så basalt som at trække vejret? Men uanset hvor dumt det føltes gik jeg igang med at øve. Jeg forsøgte at øve hver dag, selvom de ellers overskuelige øvelser var fristende at springe over og jeg skal da ærligt indrømme jeg i slutningen af forløbet slet ikke kunne overskue at øve.

Jeg tog vejrtrækningsdelen meget seriøst, mest fordi jeg ikke er god til at trække vejeret.
Kan man være dårlig til at trække vejret? Og dertil må jeg blankt erkende: JA!. Jeg har altid været vant til en hektisk hverdag og når alt kører i højeste gear, glemmer man hurtigt at trække vejret ordentlig, sådan ilte-blodet-ordentlig. Derudover er laboro-vejrtrækning som Anja Bay fortæller om i bogen, rent faktisk hårdt at praktisere. Havde jeg ikke øvet denne teknik havde jeg uden tvivl mistet pusten under Rumle’s fødsel

Da tiden til at føde nærmede sig, havde jeg øvet mig på at trækkevejret, laboro, jeg havde øvet de dybe vejrtrækninger, forskellige fødestillinger, fokuseringsteknikker og endda presseteknik.
Så nu til det store spørgsmål: virkede smertefri fødsel i praksis?

Den korte version er, ja!

Inden fødslen gav den mig præcis den ro i maven jeg manglede og den kontrol jeg ikke følte jeg havde, for hvis noget er ukontrollerbart er det en fødsel. Den ændrede den ellers skræmte opfattelse og tilgang jeg havde til en fødsel, til at være mere rolig og nysgerrig og det i sig selv, må betyde at den virker. Bogen indeholder en masse scenarier og andres positive fortællinger fødsler og for en førstegangsfødende må det siges at være en mangelvarer. For hvis der er noget man svømmer i, er det andres dårlige oplevelser med fødsel.
Derfor: som et forberedende værktøj til en førstegangsfødende anbefaler jeg blankt Smertefri fødsel.

I henhold til selve fødselen og om den så virkede i praksis; Den virkede for mig!

Var det smertefrit?

Nej! Men helt ærligt, det havde jeg da heller ikke forstiller mig. Noget så stort og så mirakuløst som at skabe og føde et barn SKAL gøre ondt! Bogen virkede, den virkede bare ikke som forventet og den plan jeg havde om at føde gik slet ikke som indøvet. Der hvor bogen hjalp mig mest var psykisk. Anja giver dig i bogen flere værktøjer, som du kan bruge visuelt og i praksis når alt spidser til. Et råd som virkelig hjalp mig var under ve-arbejdet, var hvor hun råder ens fødselshjælper til at tælle med på ve’et, og det hjalp virkelig. Det var en kæmpe hjælp at vide hvornår ve’et var værst og hvornår smerten var på retur.

Så i det store hele, virker bogen. Den er en kæmpe informationskilde både til fødende og til fødselshjælper og jeg er glad for jeg ikke skulle føde uden den.

 

Bonus info: Jeg var selv i tvivl om bogen var nok da jeg havde købet den og overvejede derfor også skulle investere i online kurset, men har man en mand som er villig til at hjælpe lidt med at læse højt eller hvis man har mod på selv at indtale og derefter lytte til de guides som er i bogen, er bogen mere end nok.

Indlægget er ikke spons, blot min personlige erfaring.

Ét svar til “Smerte”fri” fødsel”

  1. Hjemmefødsel siger:

    […] Jeg tror også på at en hjemmefødsel kræver ekstra forberedelse, om ikke andet mentalt. Man behøver i bund og grund ikke meget mere end end en seng for at kunne føde, og egentlig behøver man vel heller ikke engang det. Men jeg er kontrolfreak og sidste gang var det vigtigt for mig med kontrol, men nu i endnu højere grad. Jeg ved nu hvor vigtigt det er at føle man kan kontrollere de smerter, som jeg ved kommer min vej og her er smertefri fødsel min bibel. Du kan læse om min første oplevelse med smertefri fødsel her. […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *